100% taste,
0% waste!

- Enjoy our good recipes below!

(Recipes are also available on our Instagram)

Midsommar sill Cashewmeetly style

Vegansk sill gjord på cashewkött istället för sill filler. Med jordgubbar, lime och chili. Perfekt för midsommar eller en silllunch!
En burk.

Ingredienser:
  • 1 burk inlagd Cashewköttsill (förberedd dagen innan)
  • ½ rödlök
  • 2 msk gräslök
  • 1,5 dl havre fraiche
  • 125 gram färska jordgubbar
  • ½ färsk chili
  • En nypa kardemumma
  • Salt och nymald svartpeppar

Gör såhär:

1. Dela limen och skär ut limeköttet. Hacka limeköttet, chilin, rödlöken och gräslöken. Tärna jordgubbarna smått. Lägg i en skål.
2. Slå lagen av cashewköttsillen och lägg ner i skålen. Vänd ner havrefraiche och smaka av med salt, kardemumma och nystött svartpeppar.
Förvara i en glasburk i kylen.

 

1 burk inlagd Cashewkött sill.

Ingredienser:

 

  • 50 gram cashewkött
  • Salt
  • 1 rödlök
  • ½ dl färsk dill
  • 2 ½ dl vatten1 dl ättikasprit (12%)
  • 1 ½ dl strösocker
  • 5  grovt krossade kryddpepparkorn
  • 2 st lagerblad
  • 5 nejlikor


Gör såhär:

1. Skölj cashewköttet i kallt vatten. Koka köttet i en kastrull med vatten och salt i minst 2 h. Häll av vattnet. Skär upp cashewköttet i den “sill” storleken du vill ha.
Lägg cashewköttet åt sidan medan du gör lagen.

2. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull. Koka upp och låt sjuda tills sockret har lösts upp. Ta av från värmen och låt svalna. Skala och skiva löken. Skölj dillen och plocka stora kvistar. Blanda cashewkött, lök och dill i en glasburk och häll över lagen. Låt stå i kylskåpet över natten. Klart!

Gyros på Cashewmeetly

4 portioner

INGREDIENSER
GYROS
  • 100 g (torkat) cashewkött
  • 0.5 dl färsk oregano
  • 1 msk färsk citron
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 st rödlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk japansk sojasås
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk färsk oregano
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 2 krm kanel
KLYFTPOTATIS
  • 1 kg mandelpotatis
  • Rapsolja efter smak
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
Tzatziki
  • 1 st färsk gurka
  • Salt och svartpeppar efter  smak
  • 1 msk färsk oregano
  • 2 dl växtbaserad grekisk yoghurt
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 tsk olivolja
FÄRSKA GRÖNSAKER
  • 1 st rödlök
  • 250g körsbärstomater
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • Olivolja efter smak
  • 1 tsk färsk citron juice

GÖR SÅ HÄR:

GYROS
  1. Börja med att skölja och därefter koka Cashewmeetlys torkade cashewkött i rikligt med vatten smaksatt med grönsaksbuljong. De blir mjuka efter ca 30 minuter.
  2. När cashewköttet är färdigkokt häller du av buljongen och kryddar upp det!
  3. Skala och riv en halv rödlök. Slå i rikligt med olivolja, lite sojasås, paprikapulver, spiskummin, oregano, timjan , cayennepeppar, vitlökspulver och kanel. Avsluta med färsk hackad oregano och färsk citronjuice och rör om så allt blandas.
  4. Stek alltsammans på medelhög värme i rapsolja tills de får rejält med färg och allt doftar underbart! Cashewköttet gillar att stekas hårt med mycket kryddor, då blir det riktigt gott. Du kan också trä dem på grillspett och grilla dem istället. Öka då mängden olja i marinaden lite istället.

 

KLYFTPOTATIS
  1. Skölj potatisen.
  2. Tricket för att göra perfekta klyftpotatisar är att först skära dem i ungefär lika stora klyftor, krydda med rapsolja, salt och peppar och därefter fördela dem jämnt i en ugnsform med bakplåtspapper
  3. Det är superviktigt att alla potatisklyftor ligger fritt på plåten och inte ovanpå varandra. Annars är risken att de kokar av vätskan från varandra istället för att rostas.
  4. Grädda i 225 grader i 25 minuter, sen är det klart!

 

TZATZIKI
  1. Skölj och riv en hel färsk gurka. Lägg i en sil, salta och låt dra ett tag så vätskan dras ur.
  2. Riv ner en klyfta vitlök i en skål med växtbaserad yoghurt, i med peppar, salt, olivolja och färsk citron och rör om. Låt dra medan vi fixar det sista.
  3. Precis innan serveringen avslutar vi tsatsiki genom att pressa ut den sista vätskan ur gurkan med händerna och därefter vända ner gurkan och färsk oregano i vitlökssåsen. Rör om och servera!

 

FÄRSKA GRÖNSAKER
  1. Preppa grönsaker genom att skiva gurka, rödlök och tomat och ringla olivolja, salt, peppar och lite citron över dem också.
  2. Servera allt tillsammans i skålar på bordet så folk får bygga sin egen tallrik och njut av god mat och lika gott samvete!

Västafrikansk Mafé-gryta

Västafrikansk Mafé-gryta med Cashewmeetly och jordnötssmör.

4 portioner. För dem som gillar väldigt starkt, annars dra ner lite på chilin.

Ingredienser:
  • 100g cashewkött
  • 1 gullök
  • 1 – 2 st gröna chilis
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 burk (350g) jordnötssmör
  • 3 msk tomatpuré
  • 200 g bladspenat
  • 400 g krossade tomater
  • 2 tsk cayennepeppar eller chilipeppar
  • Salt och peppar
  • 3 dl vatten
  • Olja till stek

Gör såhär:

  1. Hacka vitlök, gullök och chili.
  2. Hetta upp en stekpanna med olja. Stek gullök, vitlök och chili i 3-4 min.
  3. Tillsätt tomatpuré, cayennepeppar/chilipulver och stek några minuter till.
  4. Vänd i en burk jordnötssmör och rör runt tills jordnötssmöret löses upp och du får en tjock sås.
  5. Tillsätt krossade tomater, vatten, salt och peppar.
  6. Skölj cashewköttet i kallt vatten och tillsätt det i grytan och låt det puttra på låg temperatur under lock i 30 min. Späd ut med mer vatten om såsen känns för tjock.
  7. Lägg i spenaten i grytan och rör om.
  8. Servera med ris, sallad och pressa över lime.

Tips!

I Senegal har man även i lite större bitar av morot, sötpotatis och vitkål i grytan. Så lägg gärna i grönsaker som du gillar.

Cashewmeetly spett

Grillade cashewmeetly spett med fyllda auberginerullader och tomatsallad.
Recept av @Elkotts

Tomatsallad:
  • 10 körsbärstomater
  • 1 avokado
  • 200 g machesallat
  • 10 oliver
  • Olivolja
  • Vinäger
  • Salt och peppar

Gör såhär:

  1. Skiva tomater och avokado och sprid ut med sallat och oliver på ett fat.
  2. Ringla över olivolja och vinäger. Salta och peppra.
Örtröra:
  • 250 g fast tofu
  • 50 g vegansk fetaost
  • 2 msk minikapris
  • ½ citron, juice och zest
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • Salt och peppar
  • Några nävar färska örter (oregano, timjan, persilja och mynta)
  • 2 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta, riven

Gör såhär:

Smula tofu och fetaost med händerna eller med en gaffel. Blanda om med övriga ingredienser.

Auberginerullader:
  • 2 auberginer
  • Salt
  • Olivolja

Gör såhär:

  1. Skiva auberginerna på längden. Salta lätt på båda sidorna och låt ligga någon timme. Detta för att få bort eventuell besk smak. Torka av dem.
  2. Stek skivorna på båda sidor så de får en fin färg. Du kan också lägga dem på en plåt med bakplåtspapper i ugnen på 175 C i ca 15-20 minuter
  3. Fyll med örtröra och rulla ihop.
Cashewmeetlyspett marinad:
  • 100g torkade Cashewmeetly
  • 2/3 dl balsamvinäger
  • ½ dl olivolja
  • 1 msk agavesirap, eller annan sirap
  • ¼ citron, juicen
  • En nypa chiliflingor
  • En vitlöksklyfta, riven
  • En näve färsk timjan
  • Salt och peppar

    Gör såhär:

  1. Koka cashewköttet i saltat vatten i 45 minuter. Skölj kalla.
  2. Rör ihop marinaden och blanda om med cashewkött bitarna i en påse och lägg i kylen för att marineras några timmar.
  3. Tänd på grillen. Trä på bitarna på spett och grilla. (Eller stek i stekpanna och trä på spett i efterhand).
  4. Servera till fyllda rullader och tomatsallad.

Cashewmeetly på Asiatiskt vis

2 portioner. Receptet är skapat av @Elkotts

Ingredienser:
  • 150g cashewkött
  • 1 msk olja, att steka i
  • 3 msk tamarisoja
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 msk lönnsirap
  • 2 cm färsk ingefära, riven
  • En nypa salt
  • Några drag med pepparkvarnen
  • Ett stort knippe färska örter, exempelvis koriander, persilja, oregano
  • Två nypor chiliflingor
  • En näve svarta sesamfrön
  • 1 lime, zest
Efter behag:
  • Pak choi
  • Gurka
  • Morot
  • Rödkål
  • Kokt svart ris till servering

Gör såhär:

  1. Koka cashewköttet i saltat vatten i cirka 45 minuter för att få dem möra och öka i storlek.
  2. Hetta upp en stekpanna med olja och fräs på bitarna.
  3. Rör ihop tamarisoja, sesamolja, lönnsirap, ingefära. salt och peppar i en liten skål. Häll över bitarna och stek på några minuter till.
  4. Klipp över färska örter, strössla på chiliflingor och sesamfrön och riv på limezest.
  5. Strimla gurka, morot och rödkål. Häll över kokande vatten och låt stå några minuter. Servera till
    cashewköttet och kokt svart ris.

Cashewmeetly gryta

Ett grundrecept på en gryta man kan variera med olika kryddor och grönsaker efter smak. 

4 portioner

Cashewkött marinad:
  • 100 g cashewkött
  • 8 dl vatten
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1/2 msk timjan
  • 1/2 msk paprikapulver
  • 1/2 msk rosmarin
  • Salt och peppar
Grytan:
  • 390 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 msk glutenfri soja sås
  • 50 g smör

Gör såhär:

  1.  Skölj cashewköttet i kallt vatten. Koka sedan upp det i en kastrull med 8 dl vatten. Tillsätt kryddorna till marinaden.
  2. Finhacka vitlöken och ha i den.
  3. Koka i ca 5 minuter och ställ sedan kastrullen åt sidan och låt svalna i ca 30 min.
  4. Smält smöret i en gryta och blanda i alla ingredienser till grytan.
  5. Sätt ugnen på 180 grader.
  6. Tillsätt cashewköttet och vattnet i grytan. Använd en slickepott så du får med alla kryddor. Blanda.
  7. Ställ i ugnen i 3 h med ett lock på glänt.
  8. Servera grytan med ris, kokt potatis eller blomkål. Doppa med bröd om man vill det.

Mexikansk birria Cashewmeetly tacos

Receptet blir 8 st tacosar . Räkna 3-4 tacos per person.

Birria gryta:
  • 80gram Cashewmeetly´s cashewkött
  • 1 torkad chili ancho
  • 1 torkad chili guajillo
  • 2 torkad chili chipotle
  • 1 gullök
  • 5 vitlökskyftor
  • 2 morötter
  • 1 pkt 390g krossade tomater
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 msk oregano
  • 1 tsk spiskummin
  • Salt och peppar
  • 1/2 msk chipotle pasta
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 tsk äppelcidervinäger
Tillbehör:
  • 1 silverlök
  • 125g riven mozzarella
  • 8 majs tortillas

Gör såhär:

  1. Börja med att ta bort fröna från chilisarna. Koka upp vatten i en kastrull och blötlägg sedan chilin i ca 10 min.
  2. Hacka gullök och vitlök. Riv morötterna.
  3. Mixa sedan chilin med 1 dl vatten som det legat i i en matberedare eller mixer. 
  4. Tillsätt sedan de krossade tomaterna, oregano, spiskummin, s +p, chipotlepasta och koriander (spara lite koriander för att toppa med). Mixa.
  5. Stek löken tills det fått färg i en gryta. Tillsätt cashewköttet och morötterna. Häll i chili och tomatblandningen. 
  6. Tillsätt grönsaksbuljong och äppelcidervinäger. Låt den koka på svag värme med lock minst 30 min.
  7. Hacka silverlöken. 
  8.  Hetta upp en stekpanna. Tillsatt olja. Doppa tortillabrödet i grytan, lägg brödet i stekpannan. Strö ost över brödet, lägg lite av grytan på osten. Toppa med löken och koriander.  Vik över tortillan och stek snabbt tills den fått lite färg.
  9. Servera tacosen med grytan, doppa tortillan i den och njut!

Tips!
Använd birria grytan till andra rätter som tex i en wrap eller salladsbowl.

 

Cashewmeetly´s gröna biffar/burgare

Ingredienser:
  • 80 gram cashewkött
  • 1 broccoli (150g)
  • 1 dl kikärtsmjöl
  • 4 ägg
  • 150 gram riven mozzarellaost
  • 2 msk fiberhusk
  • 1 msk oregano
  • Salt + peppar
Till servering:

Servera gärna med ris/quinoa och sallad eller lägg dem i hamburgerbröd för en vegetarisk hamburgare.

Gör såhär:

  1. Skölj cashewköttet i kallt vatten och koka sedan upp det i en kastrull med vatten och salt. Låt koka i 20-30 min.
  2. Hacka broccoli (plus stjälken) och lägg ned i det kokande vattnet med cashewkött när det är ungefär 5 minuter kvar att koka.
  3. Häll av vattnet från kastrullen. Skölj av cashewköttet och broccolin.
  4. Lägg cashewköttet och broccolin i en matberedare och mixa tillsammans med kikärtsmjöl, ägg, fiberhusk, oregano, s+p.
  5. Låt smeten vila i 10 min.
  6. Tillsätt mozzarellan och mixa igen.
  7. Forma sedan till ca 10 biffar/burgare och stek på medelhög temperatur tills dem fått färg på båda sidorna. Klart!

Västkustsill Cashewmeetly style

För att göra en väskustsill gör man först en klassisk inlagd sill.

Ingredienser:

Klassisk inlagd sill:

50 gram cashewkött

salt

1 rödlök

½ dl färsk dill

Lag:

2 ½ dl vatten

1 dl ättiksprit (12 %)

1 ½ dl strösocker

5 grovt krossade kryddpepparkorn

2 lagerblad

5 kryddnejlikor

 

Västkustsill:

1 sats inlagd cashewkött

2 dl majonnäs eller créme fraiche av eget val

3 msk tångkaviar, blandade färger

1–2 msk färskpressad citronsaft

1 tsk dijonsenap

½ dl hackad färsk dill

1 liten finhackad rödlök

salt och svartpeppar

olivolja

 

Gör såhär:

Klassisk inlagd sill

  1. Skölj cashewköttet i kallt vatten. Koka köttet i en kastrull med vatten och salt i 2 h. Häll av vattnet. Skär upp cashewköttet i den “sill” storleken du vill ha. Lägg cashewköttet åt sidan medan du gör lagen.
  2. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull. Koka upp och låt sjuda tills sockret har lösts upp. Ta av från värmen och låt svalna. Skala och skiva löken. Skölj dillen och plocka stora kvistar. Blanda cashewkött, lök och dill i en glasburk och häll över lagen. Låt stå i kylskåpet över natten. Klart!

 

Västkustsill

  1. Blanda alla ingredienser till såsen. Häll av lagen och blanda ner cashew kött fileerna (klassiska sillen) i västkustssåsen och låt dra i någon timme före servering.

 

Tips! 
Du kan välja ditt favorit recept på sill och bara byta ut sillen mot cashewkött (receptet på klassisk inlagd sill med cashewkött). 

Julköttbulle med lite sting

26 st köttbullar


Ingredienser:


30 gram gråärta
50 gram cashewkött
1 liten gul lök
2 krm malen Ingefära
3 krm kryddpeppar
1 tsk chiliflakes
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 msk ärtsoja (eller annan soja)
2 tsk fibehusk
Smör för stekning

Garnering:
Hackad persilja

Förberedelser:
Gråärta:
Blötlägg gråärtorna dagen innan. Åtminstone 8 timmar innan tillagning. 

Häll av vattnet och koka sedan gråärtorna ca 1 h med salt.
Låt dem svalna.

Cashewkött:
Sköj cashewköttet i kallt vatten. Sedan koka det i en kastrull med vatten och salt. Låt det koka på låg temperatur i 1,5-2h. Häll sedan av vattnet, skölj cashewköttet och låt det svalna. 

Gör såhär:


1. Mixa gråärtorna i en matberedare tills de blir korniga. Tillsätt cashewköttet och mixa igen några varv. Hacka löken och tillsätt den och mixa igen. Pausa och dra ner det som hamnat på kanterna i matberedaren.

2. Tillsätt kryddorna och sojan och mixa ordentligt. Eller blanda allt i en skål. Tillsätt fiberhusken och rör ihop. 

3. Så, nu är färsen klar. Låt den stå i ca 10 min innan du börjar rulla köttbullarna så att fiberhusken binder sig med färsen. 

4. Rulla till 26 små köttbullar.

5. Hetta upp en stekpanna varm. Ha i mycket smör. Stek köttbullarna i omgångar med mycket smör. Inte på högsta temperatur men hög värme så de får mycket färg. Vänd på dem med stekspade så det blir färg på alla sidor. Men gör det försiktigt så att de inte tappar sin runda form.

6. Låt dem sedan svalna. Går jättebra att värma upp till en annan dag eller frysa in dem.

Tips! Byt ut julkryddorna till annan kryddning så har du köttbullar för alla tillfällen.

Janssons frestelse

8 portioner

Ingredienser:

40g cashewkött

3 – 4 gula lökar

1 kg fast potatis

5 dl matlagningsgrädde

4 msk glutenfritt panko eller ströbröd

5 msk smör plus extra till att smöra formen

Salt och peppar

Julkryddning:

2 tsk salt

0,5 tsk kanel

0,5 tsk malen ingefära

0,5 tsk malen muskotnöt

1 krm malen kryddnejlika

1 krm kardemumma

0,5 tsk cayennepeppar

0,5 tsk vitpeppar

0,5 tsk oregano

Gör såhär:

  1. Börja med att skölja cashewköttet i kallt vatten och koka sedan upp vatten i en kastrull och häv ner cashewköttet.
  2. Blanda ihop julkryddorna och tillsätt i kastrullen. Låt koka på låg värme 1- 2 h.
  3. Sila bort vattnet från cashewköttet och låt det svalna.  Strimla cashewköttet till små bitar. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Smörj en ugnssäker form med smör.
  5. Skala och skär potatisen i stavar. Skala och skär löken i tunna skivor.
  6. Blanda det strimlade cashewköttet med grädde, salt och peppar.
  7. Lägg potatis och lök i en stor bunke. Krydda med salt och peppar. Blanda runt. Tillsätt cashewkötts röran.
  8. Lägg allt i den smorda formen. Om du ser att det är för lite vätska i formen så kan du fylla på med lite mjölk.
  9. Klicka ut smöret jämt och avsluta med ett tunt lager ströbröd eller panko. Tillaga i ugnen i 1,5 -2 h. Täck eventuellt med folie mot slutet så att den inte bränns.

Vispad crème fraiche röra med cashewkött

Ingredienser:

  • 1 grönsaksbuljong
  • 2 dl crème fraiche eller havre fraiche
  • 20g cashewkött
  • 1 rödlök
  • Ca 4 msk hackad gräslök
  • Salt och peppar
  • Annan valfri krydda om man vill

Gör såhär:

  1. Börja med att skölja cashewköttet i kallt vatten och sedan koka upp vatten i en kastrull. När vattnet börjat koka tillsätt cashewkött och buljong. Låt sjuda på låg temperatur i minst 30 min.
  2. Medans cashewköttet sjuder så gör resten av röran.
  3. Vispa crème fraiche fast med en elvisp. 
  4. Hacka upp rödlöken och ca 4 msk gräslök.
  5. Lägg undan lite rödlök och gräslök åt sidan och spara som topping till röran.
  6. Blanda sedan rödlök, gräslök och creme fraiche. Tillsatt salt och peppar. Tillsätt annan krydda om man vill. Exempelvis rökt paprika för att få en rökt touch på röran. 
  7. När cashewköttet är klart, strimla det tunt och låt det svalna innan du blandar ner det i röran. 
  8. Servera på bröd, knäcke, i tunnbröd eller på kex.

Cashewkött gryta med linser

Ingredienser:

  • 100g cashewkött
  • 100g morot (1 liten morot)
  • 100g röd paprika ( 1 liten paprika)
  • 50g rödlök (1/2 halv rödlök)
  • 1 lime
  • 1 tsk röd currypasta
  • 400g kokosmjölk (4dl)
  • 150g linser (ca 1, 1/2dl)
  • 1 dl vispgrädde alt vegansk alternativ.
  • 1  dl strimlad basilika
  • olivolja
  • 1 grönsaksbuljon
  • salt och peppar

Gör såhär:

  1. Skölj cashewköttet i kallt vatten och koka sedan upp vatten med grönsaksbuljong eller en nypa salt och lägg ner cashewköttet. Låt det stå och koka i 20 min och sila därefter bort vattnet.
  2. Skär moroten och paprikan i 1 centimeters stora bitar och klyfta rödlöken.
  3. Finriv det yttersta skalet och pressa juicen från limen.
  4. Värm en vid kastrull till medelhög temperatur. Häll ner lite olivolja.
  5. Fräs cashewköttet med grönsakerna och currypastan ett par minuter.
  6. Häll därefter ner kokosmjölken, grädden, limen och linserna. Koka upp och låt koka tills linserna är mjuka, ca 15 min.
  7. Blanda ner basilikan och smaka av med salt och peppar
  8. Servera grytan med bulgur, quinoa eller ris! Och njut!

Pulled Cashewmeetly

Receptet är för 2 personer.
Tar ca 1 -1,5 h beroende på hur länge du låter cashewköttet koka.


Ingredienser:
  • 60 gram cashewkött
  • 1 medium stor rödlök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk malen rökt paprika
  • 1 tsk malen spiskummin / kummin
  • 1 krm mald nejlika
  • 1/2 tsk vitpeppar
  • En nypa kanel
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 tsk tomat pure
  • 4 tsk soja (vi använder glutenfri tamari soja)
  • 3 tsk honung eller lönnsirap
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • Olivolja
  • Vatten
  • Salt

 

Gör såhär:

  1. Börja med att skölja cashewköttet i kallt vatten och sen koka upp cashewköttet med ½ tsk salt i en kastrull med vatten. Låt det koka på låg temperatur i ca 30-60 minuter. Ju längre du kokar, ju mörare cashewkött. Förbered resten sålänge.
  2. Tärna rödlöken. 
  3. Häll olja i en stekpanna och lägg i rödlöken och stek på medeltemperatur tills den mjuknat.
  4. Finhacka vitlöken och tillsätt den i stekpannan. 
  5. Tillsätt kryddorna. Rökt paprika, spiskummin, koriander, kanel, nejlika och vitpeppar.
  6. Rör runt i 1 minut.
  7. Tillsätt tomatpuré, sambal oelek, soja, äppelcidervinäger och honung eller lönnsirap. Salta efter behov.
  8. Skölj av cashew köttet och strimla det. 
  9. Tillsätt det i stekpannan, rör om med resten av ingredienserna och stek det ca 10 min. Tillsätt vatten om det behövs. Låt det sedan svalna.

Passar bra till:
Wraps, tacos, sallad, hamburgare, smörgås, ris eller vad du känner för. 

Gott att göra en dag innan servering så att smakerna drar ihop sig.

Vegansk Yakiniku med Cashewmeetly

Yakiniku
  • 100 g torkad Cashewmeetly, 300 g kokt
  • 1 msk riven ingefära
  • 3 klyftor vitlök vitlök
  • 1,5 dl japansk soja
  • 1 tsk kinesisk sojasås
  • 1 msk risvinsvinäger
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk mirin
  • 1,5 tsk majsstärkelse
  • 2 dl vatten
  • 2 st salladslökar
  • 1 msk rapsolja
Kålsallad
  • 150 g vitkål
  • 1/2 dl vegansk majonnäs
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 tsk kikkomansoja
  • 2 tsk risvinsvinäger
  • 1 tsk skalade sesamfrön
Till servering
  • 3 dl okokt jasmineris
  • Lite mer sesamfrön

Gör så här

Yakinikun

1. Börja med att förkoka ditt cashewkött. Koka upp saltat vatten och cashewmeetlyn koka i ca 45 minuter för att bli mör. Häll av kokvattnet

2. Skala och riv ingefäran och vitlöken. Strimla cashewköttet i tunna strimlor. Blanda det strimlade cashewnötsköttet med ingefära, vitlök, japansk och kinesisk sojasås, risvinsvinäger och mirin och låt dra i 10-60 minuter, beroende på hur mycket tid du har. Dessa två steg kan förberedas dagen innan om du vill!

3. Skölj och strimla salladslöken. Hetta upp en stekpanna och fräs den vita delen av salladslöken i lite rapsolja. Häll därefter ner cashewkött och marinad i stekpannan och koka i 15 minuter på låg/medelvärme.

4. Späd med vatten till önskad mängd sås och blanda därefter 1,5 tsk majsstärkelse med lite vatten och red tills du får en krämig sås.

5. Toppa med sesamfrön och servera med ris och kålsallad!

Kålsallad

1. Strimla vitkålen runt. Blanda med majonnäs, risvinsvinäger, sojasås, sesamolja och lite sesamfrön. Massera in dressingen i vitkålen med händerna så mjuknar den fort och släpper lite vätska så du får en krämigare dressing. Servera genast!

Viltskav med vitkål

Viltskav
  • 150 g vitkål
  • 1 gul lök
  • 100 g torkad cashewmeetly
  • 8 torkade enbär
  • 1,5 tsk torkad timjan
  • 1 tsk kinesisk sojasås
  • 1 msk svampfond
  • 1 tsk liquid smoke
  • 4 dl havregrädde
  • 1 dl frysta lingon
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • Lite färsk timjan till servering
Potatismos
  • 500 g mjölig potatis
  • 100 g margarin
  • 1,5 dl havregrädde
  • 1,5-3 dl havredryck
  • 1-2 krm riven muskot
  • salt och vitpeppar efter smak
  • Kallpressad raps eller olivolja för smak

Gör så här

Rökig viltskav med vitkål och cashewmeetly

1. Börja med att koka ditt cashewkött i saltat vatten i ca 45 minuter så det ökar i storlek och blir mjukare.

2. Skala och strimla löken. Skölj och strimla vitkålen och skär cashewköttet i grova strimor. Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja och stek i ca 10 minuter tills vitkålen och löken mjuknat och allt börjar ta färg.

3. Slå i lätt krossade enbär, timjan och rökarom och stek i 1-2 minuter till.

4. Häll i havregrädde, sojasås och svampfond och låt koka i 10 minuter så alla smaker går ihop.

5. Avsluta med att smaka av med salt och peppar och att röra ner frysta lingon. Servera med potatismos!

Potatismos

1. Skala och tärna potatisen och koka mjuk i rikligt med saltat vatten.

2. Häll av vattnet från potatisen och låt ånga en liten stund. Låt margarinet smälta över den varma potatisen och häll ner havregrädden, muskoten, salt och peppar. Mosa potatisen därefter med en potatisstöt eller slev. Bearbeta inte för mycket.

3. Vänd ner lite havredryck i taget och rör om tills du får ett jämt och fint mos med lite bitar i. Smaka av med salt och vitpeppar och servera gärna med lite kallpressad raps eller olivolja över!

Chili med choklad, 4 portioner, 2 timmar

Chiligryta
  • 1 röd lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 150 g torkad cashewmeetly
  • 1 kanelstång
  • 8 st hela nejlikor
  • 1 tsk hel spiskummin eller 1 msk mald
  • 1/2 dl chipotlepasta
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,5 msk vetemjöl eller majsstärkelse
  • 1/2-2 hela rökta chipotlechilis (variera efter önskad styrka – de e starka!)
  • 1-2 röda chilis (variera efter styrka, dessa ger en fräschare hetta)
  • 50 g mörk bakchoklad utan mjölk, gärna ca 70 %
  • 1 burk god öl, 50 cl
  • 1 msk kinesisk sojasås
  • 1 msk mörk grönsaksfond
  • 1-2 msk socker efter smak
  • Salt och peppar efter smak
  • Vatten för att späda efter smak
  • Rapsolja till stekning
Till servering
  • Vegansk gräddfil
  • Vegansk riven ost
  • Nachos och/eller kokt ris
  • Någon god grönsallad

Gör så här

Chiligrytan

1. Skala och skiva rödlök och vitlök. Skölj och skiva den röda chilin och chipotlechilin. Du behöver inte blötlägga chipotlen om den är torkad, den kommer mjukna ändå. Vill du ha en hetare chili, låt kärnorna vara kvar och ta mycket, vill du ha en mildare, ta bort kärnorna och ha färre chilis.

2. Hetta upp en gryta med rikligt med rapsolja och fräs lök, vitlök, chili och chipotle tillsammans med kanelstång, nejlikor och ev. hel spiskummin tills löken mjuknat och det doftar gott av kryddorna.

3. Tillsätt nu chipotlepasta, tomatpuré, ev. mald spiskummin och vetemjöl eller majsstärkelse och rör om så allt blandas. Stek några minuter till på medelvärme så tomatpurén blandas ut jämt med allt och inte längre är rå.

4. Hacka chokladen. Tillsätt det torkade cashewköttet, öl, sojasås, hackad bakchoklad och grönsaksfond och rör om. Låt koka upp och dra därefter ner värmen. Låt puttra i ca 60-90 minuter tills cashewnötsköttet mjuknat och tagit åt sig av alla smaker och tills att såsen har kokat ihop till en tjock och krämig sås där fettet separerar sig och börjar lägga sig på ytan.

5. Smaka av med salt, socker, peppar och späd med vatten till önskad konsistens. Koka 5 minuter till och servera därefter med nykokt ris och/eller nachos, gräddfil, riven vegansk ost och kanske lite god sallad!

Tacos al pastor, 4 portioner

Tacos
  • 150 g torkad Cashewmeetly
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk chipotlepasta
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 msk spiskummin
  • 1 tsk malda nejlikor
  • 1 msk oregano
  • 1 dl ananasjuice (från en burk med inlagd ananas)
  • 2 ringar inlagd ananas
  • 1 ó msk japansk sojasås
  • 2 msk rapsolja
Ananassalsa
  • 2 röda tomater
  • 4 skivor inlagd ananas
  • 1/2 kruka koriander
  • juice från 1 lime
  • 1 salladslök
  • 1/2 röd chili
  • Salt
Till servering
  • Srirachasås
  • Färsk koriander
  • 12 små tortillabröd

Gör så här

Tacos Al Pastor

1. Börja med att förkoka ditt cashewkött i rikligt med saltat vatten i ca 45 minuter så det blir mört och ökar i storlek. Häll därefter av vattnet.

2. Skala och riv vitlöken. Hacka cashewnötsköttet i mindre bitar, ca 1×1 cm stora. Hacka även 2 ringar ananas. Blanda cashewköttet, vitlök, ananas, chipotlepasta, rapsolja, sojasås, ananasjuice och kryddor och blanda väl. Låt dra i 10-30 minuter eller så länge du hinner. Bägge dessa steg kan förberedas dagen innan!

3. Vänd ner cashewmeetly och marinad i en stekpanna och stek på medelhög värme tills all marinad stekt in i cashewköttet och det har fått fin färg. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan.

Ananassalsa

1. Skölj och tärna tomaten. Skiva salladslöken fint. Skär 4 ananasringar i småbitar. Skölj och finhacka chilin och koriandern. Blanda ihop allt och smaka av med limejuice och salt. Låt dra 10 minuter innan servering

Servering

1. Stek tortillabröden snabbt så de mjuknar och doftar gott.

2. Fyll varje bröd med ett par matskedar stekt cashewkött och toppa med ananassalsa och srirachasås. Servera 3 små tortillas per portion!