Vegansk sill gjord på cashewkött istället för sill filler. Med jordgubbar, lime och chili. Perfekt för midsommar eller en silllunch!
En burk.
1. Dela limen och skär ut limeköttet. Hacka limeköttet, chilin, rödlöken och gräslöken. Tärna jordgubbarna smått. Lägg i en skål.
2. Slå lagen av cashewköttsillen och lägg ner i skålen. Vänd ner havrefraiche och smaka av med salt, kardemumma och nystött svartpeppar.
Förvara i en glasburk i kylen.
1. Skölj cashewköttet i kallt vatten. Koka köttet i en kastrull med vatten och salt i minst 2 h. Häll av vattnet. Skär upp cashewköttet i den “sill” storleken du vill ha.
Lägg cashewköttet åt sidan medan du gör lagen.
2. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull. Koka upp och låt sjuda tills sockret har lösts upp. Ta av från värmen och låt svalna. Skala och skiva löken. Skölj dillen och plocka stora kvistar. Blanda cashewkött, lök och dill i en glasburk och häll över lagen. Låt stå i kylskåpet över natten. Klart!
4 portioner
4 portioner. För dem som gillar väldigt starkt, annars dra ner lite på chilin.
Tips!
I Senegal har man även i lite större bitar av morot, sötpotatis och vitkål i grytan. Så lägg gärna i grönsaker som du gillar.
Grillade cashewmeetly spett med fyllda auberginerullader och tomatsallad.
Recept av @Elkotts
Smula tofu och fetaost med händerna eller med en gaffel. Blanda om med övriga ingredienser.
2 portioner. Receptet är skapat av @Elkotts
Ett grundrecept på en gryta man kan variera med olika kryddor och grönsaker efter smak.
4 portioner
Receptet blir 8 st tacosar . Räkna 3-4 tacos per person.
Tips!
Använd birria grytan till andra rätter som tex i en wrap eller salladsbowl.
Servera gärna med ris/quinoa och sallad eller lägg dem i hamburgerbröd för en vegetarisk hamburgare.
För att göra en väskustsill gör man först en klassisk inlagd sill.
Klassisk inlagd sill:
50 gram cashewkött
salt
1 rödlök
½ dl färsk dill
2 ½ dl vatten
1 dl ättiksprit (12 %)
1 ½ dl strösocker
5 grovt krossade kryddpepparkorn
2 lagerblad
5 kryddnejlikor
1 sats inlagd cashewkött
2 dl majonnäs eller créme fraiche av eget val
3 msk tångkaviar, blandade färger
1–2 msk färskpressad citronsaft
1 tsk dijonsenap
½ dl hackad färsk dill
1 liten finhackad rödlök
salt och svartpeppar
olivolja
Klassisk inlagd sill
Västkustsill
Tips!
Du kan välja ditt favorit recept på sill och bara byta ut sillen mot cashewkött (receptet på klassisk inlagd sill med cashewkött).
26 st köttbullar
30 gram gråärta
50 gram cashewkött
1 liten gul lök
2 krm malen Ingefära
3 krm kryddpeppar
1 tsk chiliflakes
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 msk ärtsoja (eller annan soja)
2 tsk fibehusk
Smör för stekning
Garnering:
Hackad persilja
Förberedelser:
Gråärta:
Blötlägg gråärtorna dagen innan. Åtminstone 8 timmar innan tillagning.
Häll av vattnet och koka sedan gråärtorna ca 1 h med salt.
Låt dem svalna.
Cashewkött:
Sköj cashewköttet i kallt vatten. Sedan koka det i en kastrull med vatten och salt. Låt det koka på låg temperatur i 1,5-2h. Häll sedan av vattnet, skölj cashewköttet och låt det svalna.
1. Mixa gråärtorna i en matberedare tills de blir korniga. Tillsätt cashewköttet och mixa igen några varv. Hacka löken och tillsätt den och mixa igen. Pausa och dra ner det som hamnat på kanterna i matberedaren.
2. Tillsätt kryddorna och sojan och mixa ordentligt. Eller blanda allt i en skål. Tillsätt fiberhusken och rör ihop.
3. Så, nu är färsen klar. Låt den stå i ca 10 min innan du börjar rulla köttbullarna så att fiberhusken binder sig med färsen.
4. Rulla till 26 små köttbullar.
5. Hetta upp en stekpanna varm. Ha i mycket smör. Stek köttbullarna i omgångar med mycket smör. Inte på högsta temperatur men hög värme så de får mycket färg. Vänd på dem med stekspade så det blir färg på alla sidor. Men gör det försiktigt så att de inte tappar sin runda form.
6. Låt dem sedan svalna. Går jättebra att värma upp till en annan dag eller frysa in dem.
Tips! Byt ut julkryddorna till annan kryddning så har du köttbullar för alla tillfällen.
8 portioner
40g cashewkött
3 – 4 gula lökar
1 kg fast potatis
5 dl matlagningsgrädde
4 msk glutenfritt panko eller ströbröd
5 msk smör plus extra till att smöra formen
Salt och peppar
2 tsk salt
0,5 tsk kanel
0,5 tsk malen ingefära
0,5 tsk malen muskotnöt
1 krm malen kryddnejlika
1 krm kardemumma
0,5 tsk cayennepeppar
0,5 tsk vitpeppar
0,5 tsk oregano
Receptet är för 2 personer.
Tar ca 1 -1,5 h beroende på hur länge du låter cashewköttet koka.
Passar bra till:
Wraps, tacos, sallad, hamburgare, smörgås, ris eller vad du känner för.
Gott att göra en dag innan servering så att smakerna drar ihop sig.
1. Börja med att förkoka ditt cashewkött. Koka upp saltat vatten och cashewmeetlyn koka i ca 45 minuter för att bli mör. Häll av kokvattnet
2. Skala och riv ingefäran och vitlöken. Strimla cashewköttet i tunna strimlor. Blanda det strimlade cashewnötsköttet med ingefära, vitlök, japansk och kinesisk sojasås, risvinsvinäger och mirin och låt dra i 10-60 minuter, beroende på hur mycket tid du har. Dessa två steg kan förberedas dagen innan om du vill!
3. Skölj och strimla salladslöken. Hetta upp en stekpanna och fräs den vita delen av salladslöken i lite rapsolja. Häll därefter ner cashewkött och marinad i stekpannan och koka i 15 minuter på låg/medelvärme.
4. Späd med vatten till önskad mängd sås och blanda därefter 1,5 tsk majsstärkelse med lite vatten och red tills du får en krämig sås.
5. Toppa med sesamfrön och servera med ris och kålsallad!
1. Strimla vitkålen runt. Blanda med majonnäs, risvinsvinäger, sojasås, sesamolja och lite sesamfrön. Massera in dressingen i vitkålen med händerna så mjuknar den fort och släpper lite vätska så du får en krämigare dressing. Servera genast!
1. Börja med att koka ditt cashewkött i saltat vatten i ca 45 minuter så det ökar i storlek och blir mjukare.
2. Skala och strimla löken. Skölj och strimla vitkålen och skär cashewköttet i grova strimor. Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja och stek i ca 10 minuter tills vitkålen och löken mjuknat och allt börjar ta färg.
3. Slå i lätt krossade enbär, timjan och rökarom och stek i 1-2 minuter till.
4. Häll i havregrädde, sojasås och svampfond och låt koka i 10 minuter så alla smaker går ihop.
5. Avsluta med att smaka av med salt och peppar och att röra ner frysta lingon. Servera med potatismos!
1. Skala och tärna potatisen och koka mjuk i rikligt med saltat vatten.
2. Häll av vattnet från potatisen och låt ånga en liten stund. Låt margarinet smälta över den varma potatisen och häll ner havregrädden, muskoten, salt och peppar. Mosa potatisen därefter med en potatisstöt eller slev. Bearbeta inte för mycket.
3. Vänd ner lite havredryck i taget och rör om tills du får ett jämt och fint mos med lite bitar i. Smaka av med salt och vitpeppar och servera gärna med lite kallpressad raps eller olivolja över!
1. Skala och skiva rödlök och vitlök. Skölj och skiva den röda chilin och chipotlechilin. Du behöver inte blötlägga chipotlen om den är torkad, den kommer mjukna ändå. Vill du ha en hetare chili, låt kärnorna vara kvar och ta mycket, vill du ha en mildare, ta bort kärnorna och ha färre chilis.
2. Hetta upp en gryta med rikligt med rapsolja och fräs lök, vitlök, chili och chipotle tillsammans med kanelstång, nejlikor och ev. hel spiskummin tills löken mjuknat och det doftar gott av kryddorna.
3. Tillsätt nu chipotlepasta, tomatpuré, ev. mald spiskummin och vetemjöl eller majsstärkelse och rör om så allt blandas. Stek några minuter till på medelvärme så tomatpurén blandas ut jämt med allt och inte längre är rå.
4. Hacka chokladen. Tillsätt det torkade cashewköttet, öl, sojasås, hackad bakchoklad och grönsaksfond och rör om. Låt koka upp och dra därefter ner värmen. Låt puttra i ca 60-90 minuter tills cashewnötsköttet mjuknat och tagit åt sig av alla smaker och tills att såsen har kokat ihop till en tjock och krämig sås där fettet separerar sig och börjar lägga sig på ytan.
5. Smaka av med salt, socker, peppar och späd med vatten till önskad konsistens. Koka 5 minuter till och servera därefter med nykokt ris och/eller nachos, gräddfil, riven vegansk ost och kanske lite god sallad!
1. Börja med att förkoka ditt cashewkött i rikligt med saltat vatten i ca 45 minuter så det blir mört och ökar i storlek. Häll därefter av vattnet.
2. Skala och riv vitlöken. Hacka cashewnötsköttet i mindre bitar, ca 1×1 cm stora. Hacka även 2 ringar ananas. Blanda cashewköttet, vitlök, ananas, chipotlepasta, rapsolja, sojasås, ananasjuice och kryddor och blanda väl. Låt dra i 10-30 minuter eller så länge du hinner. Bägge dessa steg kan förberedas dagen innan!
3. Vänd ner cashewmeetly och marinad i en stekpanna och stek på medelhög värme tills all marinad stekt in i cashewköttet och det har fått fin färg. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan.
1. Skölj och tärna tomaten. Skiva salladslöken fint. Skär 4 ananasringar i småbitar. Skölj och finhacka chilin och koriandern. Blanda ihop allt och smaka av med limejuice och salt. Låt dra 10 minuter innan servering
1. Stek tortillabröden snabbt så de mjuknar och doftar gott.
2. Fyll varje bröd med ett par matskedar stekt cashewkött och toppa med ananassalsa och srirachasås. Servera 3 små tortillas per portion!