Chili med choklad, 4 portioner, 2 timmar
12 Oct 2021
Chiligryta
- 1 röd lök
- 4 klyftor vitlök
- 150 g torkad cashewmeetly
- 1 kanelstång
- 8 st hela nejlikor
- 1 tsk hel spiskummin eller 1 msk mald
- 1/2 dl chipotlepasta
- 2 msk tomatpuré
- 1,5 msk vetemjöl eller majsstärkelse
- 1/2-2 hela rökta chipotlechilis (variera efter önskad styrka – de e starka!)
- 1-2 röda chilis (variera efter styrka, dessa ger en fräschare hetta)
- 50 g mörk bakchoklad utan mjölk, gärna ca 70 %
- 1 burk god öl, 50 cl
- 1 msk kinesisk sojasås
- 1 msk mörk grönsaksfond
- 1-2 msk socker efter smak
- Salt och peppar efter smak
- Vatten för att späda efter smak
- Rapsolja till stekning
Till servering
- Vegansk gräddfil
- Vegansk riven ost
- Nachos och/eller kokt ris
- Någon god grönsallad
Gör så här
Chiligrytan
1. Skala och skiva rödlök och vitlök. Skölj och skiva den röda chilin och chipotlechilin. Du behöver inte blötlägga chipotlen om den är torkad, den kommer mjukna ändå. Vill du ha en hetare chili, låt kärnorna vara kvar och ta mycket, vill du ha en mildare, ta bort kärnorna och ha färre chilis.
2. Hetta upp en gryta med rikligt med rapsolja och fräs lök, vitlök, chili och chipotle tillsammans med kanelstång, nejlikor och ev. hel spiskummin tills löken mjuknat och det doftar gott av kryddorna.
3. Tillsätt nu chipotlepasta, tomatpuré, ev. mald spiskummin och vetemjöl eller majsstärkelse och rör om så allt blandas. Stek några minuter till på medelvärme så tomatpurén blandas ut jämt med allt och inte längre är rå.
4. Hacka chokladen. Tillsätt det torkade cashewköttet, öl, sojasås, hackad bakchoklad och grönsaksfond och rör om. Låt koka upp och dra därefter ner värmen. Låt puttra i ca 60-90 minuter tills cashewnötsköttet mjuknat och tagit åt sig av alla smaker och tills att såsen har kokat ihop till en tjock och krämig sås där fettet separerar sig och börjar lägga sig på ytan.
5. Smaka av med salt, socker, peppar och späd med vatten till önskad konsistens. Koka 5 minuter till och servera därefter med nykokt ris och/eller nachos, gräddfil, riven vegansk ost och kanske lite god sallad!