Cashewmeetly spett
08 Jan 2024
Grillade cashewmeetly spett med fyllda auberginerullader och tomatsallad.
Recept av @Elkotts
Tomatsallad:
- 10 körsbärstomater
- 1 avokado
- 200 g machesallat
- 10 oliver
- Olivolja
- Vinäger
- Salt och peppar
Gör såhär:
- Skiva tomater och avokado och sprid ut med sallat och oliver på ett fat.
- Ringla över olivolja och vinäger. Salta och peppra.
Örtröra:
- 250 g fast tofu
- 50 g vegansk fetaost
- 2 msk minikapris
- ½ citron, juice och zest
- 1 msk äppelcidervinäger
- Salt och peppar
- Några nävar färska örter (oregano, timjan, persilja och mynta)
- 2 msk olivolja
- 1 vitlöksklyfta, riven
Gör såhär:
Smula tofu och fetaost med händerna eller med en gaffel. Blanda om med övriga ingredienser.
Auberginerullader:
- 2 auberginer
- Salt
- Olivolja
Gör såhär:
- Skiva auberginerna på längden. Salta lätt på båda sidorna och låt ligga någon timme. Detta för att få bort eventuell besk smak. Torka av dem.
- Stek skivorna på båda sidor så de får en fin färg. Du kan också lägga dem på en plåt med bakplåtspapper i ugnen på 175 C i ca 15-20 minuter
- Fyll med örtröra och rulla ihop.
Cashewmeetlyspett marinad:
- 100g torkade Cashewmeetly
- 2/3 dl balsamvinäger
- ½ dl olivolja
- 1 msk agavesirap, eller annan sirap
- ¼ citron, juicen
- En nypa chiliflingor
- En vitlöksklyfta, riven
- En näve färsk timjan
- Salt och peppar
Gör såhär:
- Koka cashewköttet i saltat vatten i 45 minuter. Skölj kalla.
- Rör ihop marinaden och blanda om med cashewkött bitarna i en påse och lägg i kylen för att marineras några timmar.
- Tänd på grillen. Trä på bitarna på spett och grilla. (Eller stek i stekpanna och trä på spett i efterhand).
- Servera till fyllda rullader och tomatsallad.