Cashewmeetly spett

08 Jan 2024

Grillade cashewmeetly spett med fyllda auberginerullader och tomatsallad.
Recept av @Elkotts

Tomatsallad:
  • 10 körsbärstomater
  • 1 avokado
  • 200 g machesallat
  • 10 oliver
  • Olivolja
  • Vinäger
  • Salt och peppar

Gör såhär:

  1. Skiva tomater och avokado och sprid ut med sallat och oliver på ett fat.
  2. Ringla över olivolja och vinäger. Salta och peppra.
Örtröra:
  • 250 g fast tofu
  • 50 g vegansk fetaost
  • 2 msk minikapris
  • ½ citron, juice och zest
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • Salt och peppar
  • Några nävar färska örter (oregano, timjan, persilja och mynta)
  • 2 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta, riven

Gör såhär:

Smula tofu och fetaost med händerna eller med en gaffel. Blanda om med övriga ingredienser.

Auberginerullader:
  • 2 auberginer
  • Salt
  • Olivolja

Gör såhär:

  1. Skiva auberginerna på längden. Salta lätt på båda sidorna och låt ligga någon timme. Detta för att få bort eventuell besk smak. Torka av dem.
  2. Stek skivorna på båda sidor så de får en fin färg. Du kan också lägga dem på en plåt med bakplåtspapper i ugnen på 175 C i ca 15-20 minuter
  3. Fyll med örtröra och rulla ihop.
Cashewmeetlyspett marinad:
  • 100g torkade Cashewmeetly
  • 2/3 dl balsamvinäger
  • ½ dl olivolja
  • 1 msk agavesirap, eller annan sirap
  • ¼ citron, juicen
  • En nypa chiliflingor
  • En vitlöksklyfta, riven
  • En näve färsk timjan
  • Salt och peppar

    Gör såhär:

  1. Koka cashewköttet i saltat vatten i 45 minuter. Skölj kalla.
  2. Rör ihop marinaden och blanda om med cashewkött bitarna i en påse och lägg i kylen för att marineras några timmar.
  3. Tänd på grillen. Trä på bitarna på spett och grilla. (Eller stek i stekpanna och trä på spett i efterhand).
  4. Servera till fyllda rullader och tomatsallad.