Gyros på Cashewmeetly
24 May 2024
4 portioner
INGREDIENSER
GYROS
- 100 g (torkat) cashewkött
- 0.5 dl färsk oregano
- 1 msk färsk citron
- 2 tärningar grönsaksbuljong
- 1 st rödlök
- 2 msk olivolja
- 2 msk japansk sojasås
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk färsk oregano
- 1 tsk torkad timjan
- 1 krm cayennepeppar
- 1 tsk vitlökspulver
- 2 krm kanel
KLYFTPOTATIS
- 1 kg mandelpotatis
- Rapsolja efter smak
- Salt efter smak
- Svartpeppar efter smak
Tzatziki
- 1 st färsk gurka
- Salt och svartpeppar efter smak
- 1 msk färsk oregano
- 2 dl växtbaserad grekisk yoghurt
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 tsk olivolja
FÄRSKA GRÖNSAKER
- 1 st rödlök
- 250g körsbärstomater
- Salt och svartpeppar efter smak
- Olivolja efter smak
- 1 tsk färsk citron juice
GÖR SÅ HÄR:
GYROS
- Börja med att skölja och därefter koka Cashewmeetlys torkade cashewkött i rikligt med vatten smaksatt med grönsaksbuljong. De blir mjuka efter ca 30 minuter.
- När cashewköttet är färdigkokt häller du av buljongen och kryddar upp det!
- Skala och riv en halv rödlök. Slå i rikligt med olivolja, lite sojasås, paprikapulver, spiskummin, oregano, timjan , cayennepeppar, vitlökspulver och kanel. Avsluta med färsk hackad oregano och färsk citronjuice och rör om så allt blandas.
- Stek alltsammans på medelhög värme i rapsolja tills de får rejält med färg och allt doftar underbart! Cashewköttet gillar att stekas hårt med mycket kryddor, då blir det riktigt gott. Du kan också trä dem på grillspett och grilla dem istället. Öka då mängden olja i marinaden lite istället.
KLYFTPOTATIS
- Skölj potatisen.
- Tricket för att göra perfekta klyftpotatisar är att först skära dem i ungefär lika stora klyftor, krydda med rapsolja, salt och peppar och därefter fördela dem jämnt i en ugnsform med bakplåtspapper
- Det är superviktigt att alla potatisklyftor ligger fritt på plåten och inte ovanpå varandra. Annars är risken att de kokar av vätskan från varandra istället för att rostas.
- Grädda i 225 grader i 25 minuter, sen är det klart!
TZATZIKI
- Skölj och riv en hel färsk gurka. Lägg i en sil, salta och låt dra ett tag så vätskan dras ur.
- Riv ner en klyfta vitlök i en skål med växtbaserad yoghurt, i med peppar, salt, olivolja och färsk citron och rör om. Låt dra medan vi fixar det sista.
- Precis innan serveringen avslutar vi tsatsiki genom att pressa ut den sista vätskan ur gurkan med händerna och därefter vända ner gurkan och färsk oregano i vitlökssåsen. Rör om och servera!
FÄRSKA GRÖNSAKER
- Preppa grönsaker genom att skiva gurka, rödlök och tomat och ringla olivolja, salt, peppar och lite citron över dem också.
- Servera allt tillsammans i skålar på bordet så folk får bygga sin egen tallrik och njut av god mat och lika gott samvete!