Janssons frestelse

11 Dec 2023

8 portioner

Ingredienser:

40g cashewkött

3 – 4 gula lökar

1 kg fast potatis

5 dl matlagningsgrädde

4 msk glutenfritt panko eller ströbröd

5 msk smör plus extra till att smöra formen

Salt och peppar

Julkryddning:

2 tsk salt

0,5 tsk kanel

0,5 tsk malen ingefära

0,5 tsk malen muskotnöt

1 krm malen kryddnejlika

1 krm kardemumma

0,5 tsk cayennepeppar

0,5 tsk vitpeppar

0,5 tsk oregano

Gör såhär:

  1. Börja med att skölja cashewköttet i kallt vatten och koka sedan upp vatten i en kastrull och häv ner cashewköttet.
  2. Blanda ihop julkryddorna och tillsätt i kastrullen. Låt koka på låg värme 1- 2 h.
  3. Sila bort vattnet från cashewköttet och låt det svalna.  Strimla cashewköttet till små bitar. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Smörj en ugnssäker form med smör.
  5. Skala och skär potatisen i stavar. Skala och skär löken i tunna skivor.
  6. Blanda det strimlade cashewköttet med grädde, salt och peppar.
  7. Lägg potatis och lök i en stor bunke. Krydda med salt och peppar. Blanda runt. Tillsätt cashewkötts röran.
  8. Lägg allt i den smorda formen. Om du ser att det är för lite vätska i formen så kan du fylla på med lite mjölk.
  9. Klicka ut smöret jämt och avsluta med ett tunt lager ströbröd eller panko. Tillaga i ugnen i 1,5 -2 h. Täck eventuellt med folie mot slutet så att den inte bränns.