Julköttbulle med lite sting
11 Dec 2023
26 st köttbullar
Ingredienser:
30 gram gråärta
50 gram cashewkött
1 liten gul lök
2 krm malen Ingefära
3 krm kryddpeppar
1 tsk chiliflakes
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 msk ärtsoja (eller annan soja)
2 tsk fibehusk
Smör för stekning
Garnering:
Hackad persilja
Förberedelser:
Gråärta:
Blötlägg gråärtorna dagen innan. Åtminstone 8 timmar innan tillagning.
Häll av vattnet och koka sedan gråärtorna ca 1 h med salt.
Låt dem svalna.
Cashewkött:
Sköj cashewköttet i kallt vatten. Sedan koka det i en kastrull med vatten och salt. Låt det koka på låg temperatur i 1,5-2h. Häll sedan av vattnet, skölj cashewköttet och låt det svalna.
Gör såhär:
1. Mixa gråärtorna i en matberedare tills de blir korniga. Tillsätt cashewköttet och mixa igen några varv. Hacka löken och tillsätt den och mixa igen. Pausa och dra ner det som hamnat på kanterna i matberedaren.
2. Tillsätt kryddorna och sojan och mixa ordentligt. Eller blanda allt i en skål. Tillsätt fiberhusken och rör ihop.
3. Så, nu är färsen klar. Låt den stå i ca 10 min innan du börjar rulla köttbullarna så att fiberhusken binder sig med färsen.
4. Rulla till 26 små köttbullar.
5. Hetta upp en stekpanna varm. Ha i mycket smör. Stek köttbullarna i omgångar med mycket smör. Inte på högsta temperatur men hög värme så de får mycket färg. Vänd på dem med stekspade så det blir färg på alla sidor. Men gör det försiktigt så att de inte tappar sin runda form.
6. Låt dem sedan svalna. Går jättebra att värma upp till en annan dag eller frysa in dem.
Tips! Byt ut julkryddorna till annan kryddning så har du köttbullar för alla tillfällen.