Västafrikansk Mafé-gryta
08 Jan 2024
Västafrikansk Mafé-gryta med Cashewmeetly och jordnötssmör.
4 portioner. För dem som gillar väldigt starkt, annars dra ner lite på chilin.
Ingredienser:
- 100g cashewkött
- 1 gullök
- 1 – 2 st gröna chilis
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 1 burk (350g) jordnötssmör
- 3 msk tomatpuré
- 200 g bladspenat
- 400 g krossade tomater
- 2 tsk cayennepeppar eller chilipeppar
- Salt och peppar
- 3 dl vatten
- Olja till stek
Gör såhär:
- Hacka vitlök, gullök och chili.
- Hetta upp en stekpanna med olja. Stek gullök, vitlök och chili i 3-4 min.
- Tillsätt tomatpuré, cayennepeppar/chilipulver och stek några minuter till.
- Vänd i en burk jordnötssmör och rör runt tills jordnötssmöret löses upp och du får en tjock sås.
- Tillsätt krossade tomater, vatten, salt och peppar.
- Skölj cashewköttet i kallt vatten och tillsätt det i grytan och låt det puttra på låg temperatur under lock i 30 min. Späd ut med mer vatten om såsen känns för tjock.
- Lägg i spenaten i grytan och rör om.
- Servera med ris, sallad och pressa över lime.
Tips!
I Senegal har man även i lite större bitar av morot, sötpotatis och vitkål i grytan. Så lägg gärna i grönsaker som du gillar.