Västafrikansk Mafé-gryta

08 Jan 2024

Västafrikansk Mafé-gryta med Cashewmeetly och jordnötssmör.

4 portioner. För dem som gillar väldigt starkt, annars dra ner lite på chilin.

Ingredienser:
  • 100g cashewkött
  • 1 gullök
  • 1 – 2 st gröna chilis
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 burk (350g) jordnötssmör
  • 3 msk tomatpuré
  • 200 g bladspenat
  • 400 g krossade tomater
  • 2 tsk cayennepeppar eller chilipeppar
  • Salt och peppar
  • 3 dl vatten
  • Olja till stek

Gör såhär:

  1. Hacka vitlök, gullök och chili.
  2. Hetta upp en stekpanna med olja. Stek gullök, vitlök och chili i 3-4 min.
  3. Tillsätt tomatpuré, cayennepeppar/chilipulver och stek några minuter till.
  4. Vänd i en burk jordnötssmör och rör runt tills jordnötssmöret löses upp och du får en tjock sås.
  5. Tillsätt krossade tomater, vatten, salt och peppar.
  6. Skölj cashewköttet i kallt vatten och tillsätt det i grytan och låt det puttra på låg temperatur under lock i 30 min. Späd ut med mer vatten om såsen känns för tjock.
  7. Lägg i spenaten i grytan och rör om.
  8. Servera med ris, sallad och pressa över lime.

Tips!

I Senegal har man även i lite större bitar av morot, sötpotatis och vitkål i grytan. Så lägg gärna i grönsaker som du gillar.