Vegansk Yakiniku med Cashewmeetly

12 Oct 2021

Yakiniku
  • 100 g torkad Cashewmeetly, 300 g kokt
  • 1 msk riven ingefära
  • 3 klyftor vitlök vitlök
  • 1,5 dl japansk soja
  • 1 tsk kinesisk sojasås
  • 1 msk risvinsvinäger
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk mirin
  • 1,5 tsk majsstärkelse
  • 2 dl vatten
  • 2 st salladslökar
  • 1 msk rapsolja
Kålsallad
  • 150 g vitkål
  • 1/2 dl vegansk majonnäs
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 tsk kikkomansoja
  • 2 tsk risvinsvinäger
  • 1 tsk skalade sesamfrön
Till servering
  • 3 dl okokt jasmineris
  • Lite mer sesamfrön

Gör så här

Yakinikun

1. Börja med att förkoka ditt cashewkött. Koka upp saltat vatten och cashewmeetlyn koka i ca 45 minuter för att bli mör. Häll av kokvattnet

2. Skala och riv ingefäran och vitlöken. Strimla cashewköttet i tunna strimlor. Blanda det strimlade cashewnötsköttet med ingefära, vitlök, japansk och kinesisk sojasås, risvinsvinäger och mirin och låt dra i 10-60 minuter, beroende på hur mycket tid du har. Dessa två steg kan förberedas dagen innan om du vill!

3. Skölj och strimla salladslöken. Hetta upp en stekpanna och fräs den vita delen av salladslöken i lite rapsolja. Häll därefter ner cashewkött och marinad i stekpannan och koka i 15 minuter på låg/medelvärme.

4. Späd med vatten till önskad mängd sås och blanda därefter 1,5 tsk majsstärkelse med lite vatten och red tills du får en krämig sås.

5. Toppa med sesamfrön och servera med ris och kålsallad!

Kålsallad

1. Strimla vitkålen runt. Blanda med majonnäs, risvinsvinäger, sojasås, sesamolja och lite sesamfrön. Massera in dressingen i vitkålen med händerna så mjuknar den fort och släpper lite vätska så du får en krämigare dressing. Servera genast!