Viltskav med vitkål
12 Oct 2021

Viltskav
- 150 g vitkål
- 1 gul lök
- 100 g torkad cashewmeetly
- 8 torkade enbär
- 1,5 tsk torkad timjan
- 1 tsk kinesisk sojasås
- 1 msk svampfond
- 1 tsk liquid smoke
- 4 dl havregrädde
- 1 dl frysta lingon
- Salt och svartpeppar efter smak
- Lite färsk timjan till servering
Potatismos
- 500 g mjölig potatis
- 100 g margarin
- 1,5 dl havregrädde
- 1,5-3 dl havredryck
- 1-2 krm riven muskot
- salt och vitpeppar efter smak
- Kallpressad raps eller olivolja för smak
Gör så här
Rökig viltskav med vitkål och cashewmeetly
1. Börja med att koka ditt cashewkött i saltat vatten i ca 45 minuter så det ökar i storlek och blir mjukare.
2. Skala och strimla löken. Skölj och strimla vitkålen och skär cashewköttet i grova strimor. Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja och stek i ca 10 minuter tills vitkålen och löken mjuknat och allt börjar ta färg.
3. Slå i lätt krossade enbär, timjan och rökarom och stek i 1-2 minuter till.
4. Häll i havregrädde, sojasås och svampfond och låt koka i 10 minuter så alla smaker går ihop.
5. Avsluta med att smaka av med salt och peppar och att röra ner frysta lingon. Servera med potatismos!
Potatismos
1. Skala och tärna potatisen och koka mjuk i rikligt med saltat vatten.
2. Häll av vattnet från potatisen och låt ånga en liten stund. Låt margarinet smälta över den varma potatisen och häll ner havregrädden, muskoten, salt och peppar. Mosa potatisen därefter med en potatisstöt eller slev. Bearbeta inte för mycket.
3. Vänd ner lite havredryck i taget och rör om tills du får ett jämt och fint mos med lite bitar i. Smaka av med salt och vitpeppar och servera gärna med lite kallpressad raps eller olivolja över!