Janssons frestelse

11 Dec 2023 Skriven av Fanny Zirath

8 portioner

Ingredienser:

40g cashewkött

3 – 4 gula lökar

1 kg fast potatis

5 dl matlagningsgrädde

4 msk glutenfritt panko eller ströbröd

5 msk smör plus extra till att smöra formen

Salt och peppar

Julkryddning:

2 tsk salt

0,5 tsk kanel

0,5 tsk malen ingefära

0,5 tsk malen muskotnöt

1 krm malen kryddnejlika

1 krm kardemumma

0,5 tsk cayennepeppar

0,5 tsk vitpeppar

0,5 tsk oregano

Gör såhär:

  1. Börja med att skölja cashewköttet i kallt vatten och koka sedan upp vatten i en kastrull och häv ner cashewköttet.
  2. Blanda ihop julkryddorna och tillsätt i kastrullen. Låt koka på låg värme 1- 2 h.
  3. Sila bort vattnet från cashewköttet och låt det svalna.  Strimla cashewköttet till små bitar. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Smörj en ugnssäker form med smör.
  5. Skala och skär potatisen i stavar. Skala och skär löken i tunna skivor.
  6. Blanda det strimlade cashewköttet med grädde, salt och peppar.
  7. Lägg potatis och lök i en stor bunke. Krydda med salt och peppar. Blanda runt. Tillsätt cashewkötts röran.
  8. Lägg allt i den smorda formen. Om du ser att det är för lite vätska i formen så kan du fylla på med lite mjölk.
  9. Klicka ut smöret jämt och avsluta med ett tunt lager ströbröd eller panko. Tillaga i ugnen i 1,5 -2 h. Täck eventuellt med folie mot slutet så att den inte bränns.

Vispad crème fraiche röra med cashewkött

30 Nov 2023 Skriven av Fanny Zirath
Cashewkött röra

Ingredienser:

  • 1 grönsaksbuljong
  • 2 dl crème fraiche eller havre fraiche
  • 20g cashewkött
  • 1 rödlök
  • Ca 4 msk hackad gräslök
  • Salt och peppar
  • Annan valfri krydda om man vill

Gör såhär:

  1. Börja med att skölja cashewköttet i kallt vatten och sedan koka upp vatten i en kastrull. När vattnet börjat koka tillsätt cashewkött och buljong. Låt sjuda på låg temperatur i minst 30 min.
  2. Medans cashewköttet sjuder så gör resten av röran.
  3. Vispa crème fraiche fast med en elvisp. 
  4. Hacka upp rödlöken och ca 4 msk gräslök.
  5. Lägg undan lite rödlök och gräslök åt sidan och spara som topping till röran.
  6. Blanda sedan rödlök, gräslök och creme fraiche. Tillsatt salt och peppar. Tillsätt annan krydda om man vill. Exempelvis rökt paprika för att få en rökt touch på röran. 
  7. När cashewköttet är klart, strimla det tunt och låt det svalna innan du blandar ner det i röran. 
  8. Servera på bröd, knäcke, i tunnbröd eller på kex.

Cashewkött gryta med linser

30 Nov 2023 Skriven av Fanny Zirath
Vegetarisk Cashewmeetly gryta med linser.

Ingredienser:

  • 100g cashewkött
  • 100g morot (1 liten morot)
  • 100g röd paprika ( 1 liten paprika)
  • 50g rödlök (1/2 halv rödlök)
  • 1 lime
  • 1 tsk röd currypasta
  • 400g kokosmjölk (4dl)
  • 150g linser (ca 1, 1/2dl)
  • 1 dl vispgrädde alt vegansk alternativ.
  • 1  dl strimlad basilika
  • olivolja
  • 1 grönsaksbuljon
  • salt och peppar

Gör såhär:

  1. Skölj cashewköttet i kallt vatten och koka sedan upp vatten med grönsaksbuljong eller en nypa salt och lägg ner cashewköttet. Låt det stå och koka i 20 min och sila därefter bort vattnet.
  2. Skär moroten och paprikan i 1 centimeters stora bitar och klyfta rödlöken.
  3. Finriv det yttersta skalet och pressa juicen från limen.
  4. Värm en vid kastrull till medelhög temperatur. Häll ner lite olivolja.
  5. Fräs cashewköttet med grönsakerna och currypastan ett par minuter.
  6. Häll därefter ner kokosmjölken, grädden, limen och linserna. Koka upp och låt koka tills linserna är mjuka, ca 15 min.
  7. Blanda ner basilikan och smaka av med salt och peppar
  8. Servera grytan med bulgur, quinoa eller ris! Och njut!

Pulled Cashewmeetly

30 Nov 2023 Skriven av Fanny Zirath
Pulled cashewmeat

Receptet är för 2 personer.
Tar ca 1 -1,5 h beroende på hur länge du låter cashewköttet koka.


Ingredienser:
  • 60 gram cashewkött
  • 1 medium stor rödlök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk malen rökt paprika
  • 1 tsk malen spiskummin / kummin
  • 1 krm mald nejlika
  • 1/2 tsk vitpeppar
  • En nypa kanel
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 tsk tomat pure
  • 4 tsk soja (vi använder glutenfri tamari soja)
  • 3 tsk honung eller lönnsirap
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • Olivolja
  • Vatten
  • Salt

 

Gör såhär:

  1. Börja med att skölja cashewköttet i kallt vatten och sen koka upp cashewköttet med ½ tsk salt i en kastrull med vatten. Låt det koka på låg temperatur i ca 30-60 minuter. Ju längre du kokar, ju mörare cashewkött. Förbered resten sålänge.
  2. Tärna rödlöken. 
  3. Häll olja i en stekpanna och lägg i rödlöken och stek på medeltemperatur tills den mjuknat.
  4. Finhacka vitlöken och tillsätt den i stekpannan. 
  5. Tillsätt kryddorna. Rökt paprika, spiskummin, koriander, kanel, nejlika och vitpeppar.
  6. Rör runt i 1 minut.
  7. Tillsätt tomatpuré, sambal oelek, soja, äppelcidervinäger och honung eller lönnsirap. Salta efter behov.
  8. Skölj av cashew köttet och strimla det. 
  9. Tillsätt det i stekpannan, rör om med resten av ingredienserna och stek det ca 10 min. Tillsätt vatten om det behövs. Låt det sedan svalna.

Passar bra till:
Wraps, tacos, sallad, hamburgare, smörgås, ris eller vad du känner för. 

Gott att göra en dag innan servering så att smakerna drar ihop sig.

Vegansk Yakiniku med Cashewmeetly

12 Oct 2021 Skriven av marlon
Yakiniku
  • 100 g torkad Cashewmeetly, 300 g kokt
  • 1 msk riven ingefära
  • 3 klyftor vitlök vitlök
  • 1,5 dl japansk soja
  • 1 tsk kinesisk sojasås
  • 1 msk risvinsvinäger
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk mirin
  • 1,5 tsk majsstärkelse
  • 2 dl vatten
  • 2 st salladslökar
  • 1 msk rapsolja
Kålsallad
  • 150 g vitkål
  • 1/2 dl vegansk majonnäs
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 tsk kikkomansoja
  • 2 tsk risvinsvinäger
  • 1 tsk skalade sesamfrön
Till servering
  • 3 dl okokt jasmineris
  • Lite mer sesamfrön

Gör så här

Yakinikun

1. Börja med att förkoka ditt cashewkött. Koka upp saltat vatten och cashewmeetlyn koka i ca 45 minuter för att bli mör. Häll av kokvattnet

2. Skala och riv ingefäran och vitlöken. Strimla cashewköttet i tunna strimlor. Blanda det strimlade cashewnötsköttet med ingefära, vitlök, japansk och kinesisk sojasås, risvinsvinäger och mirin och låt dra i 10-60 minuter, beroende på hur mycket tid du har. Dessa två steg kan förberedas dagen innan om du vill!

3. Skölj och strimla salladslöken. Hetta upp en stekpanna och fräs den vita delen av salladslöken i lite rapsolja. Häll därefter ner cashewkött och marinad i stekpannan och koka i 15 minuter på låg/medelvärme.

4. Späd med vatten till önskad mängd sås och blanda därefter 1,5 tsk majsstärkelse med lite vatten och red tills du får en krämig sås.

5. Toppa med sesamfrön och servera med ris och kålsallad!

Kålsallad

1. Strimla vitkålen runt. Blanda med majonnäs, risvinsvinäger, sojasås, sesamolja och lite sesamfrön. Massera in dressingen i vitkålen med händerna så mjuknar den fort och släpper lite vätska så du får en krämigare dressing. Servera genast!

Viltskav med vitkål

12 Oct 2021 Skriven av marlon
Viltskav
  • 150 g vitkål
  • 1 gul lök
  • 100 g torkad cashewmeetly
  • 8 torkade enbär
  • 1,5 tsk torkad timjan
  • 1 tsk kinesisk sojasås
  • 1 msk svampfond
  • 1 tsk liquid smoke
  • 4 dl havregrädde
  • 1 dl frysta lingon
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • Lite färsk timjan till servering
Potatismos
  • 500 g mjölig potatis
  • 100 g margarin
  • 1,5 dl havregrädde
  • 1,5-3 dl havredryck
  • 1-2 krm riven muskot
  • salt och vitpeppar efter smak
  • Kallpressad raps eller olivolja för smak

Gör så här

Rökig viltskav med vitkål och cashewmeetly

1. Börja med att koka ditt cashewkött i saltat vatten i ca 45 minuter så det ökar i storlek och blir mjukare.

2. Skala och strimla löken. Skölj och strimla vitkålen och skär cashewköttet i grova strimor. Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja och stek i ca 10 minuter tills vitkålen och löken mjuknat och allt börjar ta färg.

3. Slå i lätt krossade enbär, timjan och rökarom och stek i 1-2 minuter till.

4. Häll i havregrädde, sojasås och svampfond och låt koka i 10 minuter så alla smaker går ihop.

5. Avsluta med att smaka av med salt och peppar och att röra ner frysta lingon. Servera med potatismos!

Potatismos

1. Skala och tärna potatisen och koka mjuk i rikligt med saltat vatten.

2. Häll av vattnet från potatisen och låt ånga en liten stund. Låt margarinet smälta över den varma potatisen och häll ner havregrädden, muskoten, salt och peppar. Mosa potatisen därefter med en potatisstöt eller slev. Bearbeta inte för mycket.

3. Vänd ner lite havredryck i taget och rör om tills du får ett jämt och fint mos med lite bitar i. Smaka av med salt och vitpeppar och servera gärna med lite kallpressad raps eller olivolja över!

Chili med choklad, 4 portioner, 2 timmar

12 Oct 2021 Skriven av marlon
Chiligryta
  • 1 röd lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 150 g torkad cashewmeetly
  • 1 kanelstång
  • 8 st hela nejlikor
  • 1 tsk hel spiskummin eller 1 msk mald
  • 1/2 dl chipotlepasta
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,5 msk vetemjöl eller majsstärkelse
  • 1/2-2 hela rökta chipotlechilis (variera efter önskad styrka – de e starka!)
  • 1-2 röda chilis (variera efter styrka, dessa ger en fräschare hetta)
  • 50 g mörk bakchoklad utan mjölk, gärna ca 70 %
  • 1 burk god öl, 50 cl
  • 1 msk kinesisk sojasås
  • 1 msk mörk grönsaksfond
  • 1-2 msk socker efter smak
  • Salt och peppar efter smak
  • Vatten för att späda efter smak
  • Rapsolja till stekning
Till servering
  • Vegansk gräddfil
  • Vegansk riven ost
  • Nachos och/eller kokt ris
  • Någon god grönsallad

Gör så här

Chiligrytan

1. Skala och skiva rödlök och vitlök. Skölj och skiva den röda chilin och chipotlechilin. Du behöver inte blötlägga chipotlen om den är torkad, den kommer mjukna ändå. Vill du ha en hetare chili, låt kärnorna vara kvar och ta mycket, vill du ha en mildare, ta bort kärnorna och ha färre chilis.

2. Hetta upp en gryta med rikligt med rapsolja och fräs lök, vitlök, chili och chipotle tillsammans med kanelstång, nejlikor och ev. hel spiskummin tills löken mjuknat och det doftar gott av kryddorna.

3. Tillsätt nu chipotlepasta, tomatpuré, ev. mald spiskummin och vetemjöl eller majsstärkelse och rör om så allt blandas. Stek några minuter till på medelvärme så tomatpurén blandas ut jämt med allt och inte längre är rå.

4. Hacka chokladen. Tillsätt det torkade cashewköttet, öl, sojasås, hackad bakchoklad och grönsaksfond och rör om. Låt koka upp och dra därefter ner värmen. Låt puttra i ca 60-90 minuter tills cashewnötsköttet mjuknat och tagit åt sig av alla smaker och tills att såsen har kokat ihop till en tjock och krämig sås där fettet separerar sig och börjar lägga sig på ytan.

5. Smaka av med salt, socker, peppar och späd med vatten till önskad konsistens. Koka 5 minuter till och servera därefter med nykokt ris och/eller nachos, gräddfil, riven vegansk ost och kanske lite god sallad!

Tacos al pastor, 4 portioner

12 Oct 2021 Skriven av marlon
Tacos
  • 150 g torkad Cashewmeetly
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk chipotlepasta
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 msk spiskummin
  • 1 tsk malda nejlikor
  • 1 msk oregano
  • 1 dl ananasjuice (från en burk med inlagd ananas)
  • 2 ringar inlagd ananas
  • 1 ó msk japansk sojasås
  • 2 msk rapsolja
Ananassalsa
  • 2 röda tomater
  • 4 skivor inlagd ananas
  • 1/2 kruka koriander
  • juice från 1 lime
  • 1 salladslök
  • 1/2 röd chili
  • Salt
Till servering
  • Srirachasås
  • Färsk koriander
  • 12 små tortillabröd

Gör så här

Tacos Al Pastor

1. Börja med att förkoka ditt cashewkött i rikligt med saltat vatten i ca 45 minuter så det blir mört och ökar i storlek. Häll därefter av vattnet.

2. Skala och riv vitlöken. Hacka cashewnötsköttet i mindre bitar, ca 1×1 cm stora. Hacka även 2 ringar ananas. Blanda cashewköttet, vitlök, ananas, chipotlepasta, rapsolja, sojasås, ananasjuice och kryddor och blanda väl. Låt dra i 10-30 minuter eller så länge du hinner. Bägge dessa steg kan förberedas dagen innan!

3. Vänd ner cashewmeetly och marinad i en stekpanna och stek på medelhög värme tills all marinad stekt in i cashewköttet och det har fått fin färg. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan.

Ananassalsa

1. Skölj och tärna tomaten. Skiva salladslöken fint. Skär 4 ananasringar i småbitar. Skölj och finhacka chilin och koriandern. Blanda ihop allt och smaka av med limejuice och salt. Låt dra 10 minuter innan servering

Servering

1. Stek tortillabröden snabbt så de mjuknar och doftar gott.

2. Fyll varje bröd med ett par matskedar stekt cashewkött och toppa med ananassalsa och srirachasås. Servera 3 små tortillas per portion!