Janssons frestelse
8 portioner
Ingredienser:
40g cashewkött
3 – 4 gula lökar
1 kg fast potatis
5 dl matlagningsgrädde
4 msk glutenfritt panko eller ströbröd
5 msk smör plus extra till att smöra formen
Salt och peppar
Julkryddning:
2 tsk salt
0,5 tsk kanel
0,5 tsk malen ingefära
0,5 tsk malen muskotnöt
1 krm malen kryddnejlika
1 krm kardemumma
0,5 tsk cayennepeppar
0,5 tsk vitpeppar
0,5 tsk oregano
Gör såhär:
- Börja med att skölja cashewköttet i kallt vatten och koka sedan upp vatten i en kastrull och häv ner cashewköttet.
- Blanda ihop julkryddorna och tillsätt i kastrullen. Låt koka på låg värme 1- 2 h.
- Sila bort vattnet från cashewköttet och låt det svalna. Strimla cashewköttet till små bitar. Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj en ugnssäker form med smör.
- Skala och skär potatisen i stavar. Skala och skär löken i tunna skivor.
- Blanda det strimlade cashewköttet med grädde, salt och peppar.
- Lägg potatis och lök i en stor bunke. Krydda med salt och peppar. Blanda runt. Tillsätt cashewkötts röran.
- Lägg allt i den smorda formen. Om du ser att det är för lite vätska i formen så kan du fylla på med lite mjölk.
- Klicka ut smöret jämt och avsluta med ett tunt lager ströbröd eller panko. Tillaga i ugnen i 1,5 -2 h. Täck eventuellt med folie mot slutet så att den inte bränns.